Ιδρυτής του Κέντρου

† Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Αντώνιος – Αιμίλιος Ν. Ταχιάος ήταν Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Επίσης ήταν επίτιμο μέλος επιστημονικών ιδρυμάτων Ρωσίας και Ουκρανίας και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων ξένων Πανεπιστημιακών Σχολών. Τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο της Ακαδημίας της Σλοβακίας. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Ίδρυσε το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου. Έχει ασχοληθεί με θέματα βυζαντινών επιδράσεων στον κόσμο των Σλάβων και ιδιαίτερα με το έργο των Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων, Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Από το 1971 διηύθυνε την ξενόγλωσση διεθνούς συνεργασίας επιστημονική επετηρίδα Cyrillomethodianum. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων σε ελληνική, γαλλική, αγγλική, ρωσική, σερβική και ιταλική γλώσσα, τα οποία φωτίζουν πτυχές της ιστορίας των σλαβικών λαών.
Έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου του 2018, αφήνοντας πίσω του σημαντική επιστημονική παρακαταθήκη για τις βυζαντινο-σλαβικές σχέσεις.​