Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, 28-30/11/2013

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, 28-30/11/2013

«Κύριλλος και Μεθόδιος. Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων»

Συνδιοργανωτές:

Δήμος Θεσσαλονίκης,

Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου

 

Το έτος 2013 γιορτάσαμε τα 1150 χρόνια απο την ιεραποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοράβια.
Στην κορύφωση των εκδηλώσεων διοργανώθηκε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο ” Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων ”.

 

Πρόσκληση

Πρόγραμμα

Επιστημονική Επιτροπή

Πρακτικά

Κατάσταση Ονομάτων

Ιδρυτής του Κέντρου

Ιδρυτής του Κέντρου


Ιδρυτής του Κέντρου

† Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Αντώνιος – Αιμίλιος Ν. Ταχιάος ήταν Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Επίσης ήταν επίτιμο μέλος επιστημονικών ιδρυμάτων Ρωσίας και Ουκρανίας και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων ξένων Πανεπιστημιακών Σχολών. Τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο της Ακαδημίας της Σλοβακίας. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Ίδρυσε το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου. Έχει ασχοληθεί με θέματα βυζαντινών επιδράσεων στον κόσμο των Σλάβων και ιδιαίτερα με το έργο των Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων, Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Από το 1971 διηύθυνε την ξενόγλωσση διεθνούς συνεργασίας επιστημονική επετηρίδα Cyrillomethodianum. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων σε ελληνική, γαλλική, αγγλική, ρωσική, σερβική και ιταλική γλώσσα, τα οποία φωτίζουν πτυχές της ιστορίας των σλαβικών λαών.
Έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου του 2018, αφήνοντας πίσω του σημαντική επιστημονική παρακαταθήκη για τις βυζαντινο-σλαβικές σχέσεις.​

 

 

ΚΕ’ ΠΑΥΛΕΙΑ, Ημερίδα, 13/6/2019

ΚΕ’ ΠΑΥΛΕΙΑ, Ημερίδα, 13/6/2019

«Θεσσαλονίκη, Λίκνο Πολιτισμού: 1150 έτη από την κοίμηση του αγίου Κυρίλλου»

Συνδιοργανωτές:

Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας,

Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου

 

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

10:00 Προσέλευση –Διανομή υλικού

10:20 Χαιρετισμοί

10:30 Προσλαλιά Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και

Καμπανίας κ. Παντελεήμονος – κήρυξη έναρξης εργασιών ημερίδας

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Νιχωρίτης

10:45 Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας Δαβίδ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, «Η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος ως αυθεντική έκφραση της Ρωμιοσύνης»

11:05 Αγγελική Δεληκάρη (Επίκ. Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), «Η Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ανάμεσα στον βυζαντινό και τον σλαβικό κόσμο»

11:25 Μιχαήλ Τρίτος (Καθηγητής Ιστορίας και σύγχρονης κατάστασης των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ), «Στοιχεία για την προσωπικότητα του Αχριδών Ιωάσαφ»

11:45 Διάλλειμα 

Πρόεδρος: Μιχαήλ Τρίτος

 12:00 Κωνσταντίνος Νιχωρίτης (Καθηγητής Σλαβολογίας: Πνευματικός Βίος και Πολιτισμός των Σλάβων, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), «Ο βυζαντινός υμνολογικός κύκλος προς τιμήν του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος»

12:20 Πασχάλης Ανδρούδης (Επίκ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), «Η βασιλική της Αγίας Σοφίας στην Αχρίδα και η εξέχουσα θέση της στη Βυζαντινή τέχνη και την αρχιτεκτονική»

12:40 Αναστάσιος Τάντσης (Επίκ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), «Χορηγία εκκλησιαστικών ιδρυμάτων στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος την εποχή των πρώτων Παλαιολόγων»

13:00 Συζήτηση

13:15 Ανακοινώσεις Ιεράς Μητροπόλεως

13:25 Λήξη Εργασιών από τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα

Πρόσκληση- Πρόγραμμα Ημερίδας

 

Α´ Συμπόσιο, 6-7/5/2019

Α´ Συμπόσιο, 6-7/5/2019

«Θεσσαλονίκη, Λίκνο Πολιτισμού: 1150 έτη από την κοίμηση του αγίου Κυρίλλου»

Συνδιοργανωτές:

Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,

Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου

 

Γ’ Επιστημονική Ημερίδα, 10/4/2018

Γ’ Επιστημονική Ημερίδα, 10/4/2018

« «Ο Εκχριστιανισμός των σλαβικων λαών»

Συνδιοργανωτές:

Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου,

Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Αγγελική Δεληκάρη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος (1931-2018), Καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Ύμνοι από τη Χορωδία του Ιερού Ναού.
  • Χαιρετισμοί.

Πρόσκληση-Πρόγραμμα – Γ΄ Επιστημονική Ημερίδα για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

Β’ Επιστημονική Ημερίδα, 31/5/2017

Β’ Επιστημονική Ημερίδα, 31/5/2017

«Η απήχηση του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στον κόσμο των Σλάβων»

Συνδιοργανωτές:

Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου,

Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Α’ μέρος.

Προσφώνηση:

Ομ. Καθηγήτρια κ. Αλκήμη Σταυρίδου-Ζαφράκα, πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρίας Βυζαντινών Ερευνών.

Χαιρετισμοί:

Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

Κήρυξη έναρξης Ημερίδας από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

 

Β’ μέρος.

Εισηγήσεις:

Πρόεδρος Συνεδρίας: Ομ. Καθηγήτρια κ. Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα.

 

Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος. Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Ακαδημαϊκός, Αλλοδαπό Μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου. Διεθνές Βραβείο Ακαδημίας της Σλοβακίας.

Θέμα: Η μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επιβίωση των παραδόσεών της στους σλαβικούς λαούς.

 

Συμεών Πασχαλίδης. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Θέμα: Η απήχηση του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στον Βίο του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος.

 

Πάνος Σοφούλης. Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Θέμα: Το Βυζαντινό Χρονικό στη Βουλγαρία και τη Σερβία του ύστερου Μεσαίωνα.

 

Ελεονώρα Ναξίδου. Μέλος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Θέμα: Η γιορτή της παιδείας, του πολιτισμού και των σλαβικών γραμμάτων στη Βουλγαρία φόρος τιμής στους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.

Πρόεδρος

Πρόεδρος

Πρόεδρος

Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σταμπλιάκας

Ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος (κατά κόσμο Μιλτιάδης) Σταμπλιάκας γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1978. Κατάγεται από τα Σέρβια Κοζάνης, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές. Το 1996 εισήχθη με εισακτήριες εξετάσεις στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1999 με βαθμό «λίαν καλώς». Το 2001 εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., από το οποίο αποφοίτησε το 2012. Το 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2007 Πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Υπηρέτησε ως Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και εφημέριος   και ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης μεταξύ των ετών 2004 και 2015. Το 2012 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου. Από τον Μάρτιο του 2015 υπηρετεί ως εφημέριος και ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2018 εκλέχθηκε πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου.

 

Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου

Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου

Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου

Αγγελική Δεληκάρη, Επίκ. Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

 

adelikar@hist.auth.gr

Γραφείο: 412, Νέο κτήριο Φιλοσοφικής

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Αγγελική Δεληκάρη γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Χρυσούπολη (Καβάλας). Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ (ειδίκευση Ιστορία), ενώ εκπόνησε Magister Artium στο Τμήμα Σλαβικής Φιλολογίας του Julius-Maximilians-Universität (Würzburg/Γερμανία) και διδακτορική διατριβή στον Τομέα της Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με θέμα: Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης. Η δράση και η συμβολή του στην διάδοση του Ησυχασμού στα Βαλκάνια – Η σλαβική μετάφραση του Βίου του κατά το αρχαιότερο χειρόγραφο [Ελληνισμός και κόσμος των Σλάβων 6], Θεσσαλονίκη 2004.

Δίδαξε από το 1999 έως το 2003 στο Julius-Maximilians-Universität (Würzburg/Γερμανία), από το 2003 έως το 2011 στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών (Φλώρινα) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Λέκτορας της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Λαών της Χερσονήσου του Αίμου) και από το 2012 εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με γνωστικό αντικείμενο «Μεσαιωνική Ιστορία των Σλαβικών Λαών». Είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Επιστημονικών Εταιρειών (Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, Διεθνές Κέντρο Ορθοδόξων Σπουδών, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Pax ByzantinoSlava, Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Βυζαντινή Οικουμένη κ.ά.).

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε ζητήματα Μεσαιωνικής Ιστορίας και Πολιτισμού των Σλαβικών Λαών, Βυζαντινο-σλαβικών σχέσεων, Ιστορικής Γεωγραφίας, Σλαβικών επιδράσεων στη διαμόρφωση των τοπωνυμίων στον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, Μελέτης και έκδοσης σλαβικών χειρογράφων, Σλαβικής αγιολογίας, Ζητήματα βυζαντινο-σλαβικών σχέσεων στο Άγιον Όρος, Μακεδονίας και Σλάβων, Ρωσικής Ιστορίας, κ.ά.

Πρόσφατα βιβλία της είναι Η Αρχιεπισκοπή Αχριδών κατά τον Μεσαίωνα. Ο ρόλος της ως ενωτικού παράγοντα στην πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία των Σλάβων των Βαλκανίων και του Βυζαντίου [Ελληνισμός και κόσμος των Σλάβων 12], Θεσσαλονίκη 2014, και Βυζαντινο-Σλαβικά Μελετήματα, Θεσσαλονίκη 2017.

 

Γενικός Συντονιστής του Κέντρου

Γενικός Συντονιστής του Κέντρου

Γενικός Συντονιστής του Κέντρου

Νίκος Καψάλης

 

kapsalis78@gmail.com

Εκπαίδευση – Κατάρτιση

  • Πτυχίο Οικονομικών Α.Β.Σ.Θ. , Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Πτυχίο Νομικής Σχολής Α.Π.Θ
  • Πτυχίο Επιτελούς Εθνικής Άμυνας – Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)

 

Επαγγελματική Εμπειρία

  • Επιτελής Υπουργείου Προεδρίας Κυβέρνησης
  • Ακόλουθος Υ.Π.ΕΞ
  • Διοικητής – Δ/ντής Υ.Π.Π. Υποδιεύθυνσης Θεσσαλονίκης
  • Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής
  • Στρατηγική και διεθνείς σχέσεις
  • Ηγεσία – Διοίκηση
  • Οικονομικά

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Διακρίσεις, Βραβεία, Τιμητικά Διπλώματα
  • Διαλέξεις-παράδοση μαθημάτων (Εθνική πολιτική – Στρατηγική ανάλυση
    – Ψυχολογικές επιχειρήσεις, Ορθολογιστική αξιοποίηση προσωπικού και πόρων)
  • Εκπόνηση μελετών
  • Επιμορφωτικά προγράμματα (σεμινάρια – συνέδρια) σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων

 

Λοιπές δραστηριότητες

  • Μέλος – Εταίρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
  • Μέλος της Φιλοπτώχου Αδερφότητας Ανδρών θεσσαλονίκης
  • Ιδρυτικό Μέλος της Εταιρείας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»
  • Μέλος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας

Μέλος

Μέλος

Πρόεδρος

Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ

 

dardaves@auth.gr

Ο Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Υγιεινή και Κοινωνική Ιατρική» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. Το 2017 εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. (Τμήματα Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής) για την περίοδο 2017-2021.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν στα πεδία της Υγιεινής, της Κοινωνικής και της Προληπτικής Ιατρικής. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 338 εργασίες, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, έχει διεκπεραιώσει την επιμέλεια 12 επιστημονικών εκδόσεων, έχει συγγράψει κεφάλαια σε επιστημονικά συγγράμματα, καθώς και πολλές μονογραφίες και βιβλία.

Είναι μέλος των Συντακτικών Επιτροπών των περιοδικών «Μεταμόσχευση», «Ελληνικά Αρχεία AIDS», «Ιατρικά Θέματα», «Ελληνική Ιατρική» και «Γαληνός». Έχει διατελέσει μέλος της «Επιτροπής Αναθεώρησης του Ελληνικού Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας», μέλος Επιστημονικών Επιτροπών 25 Συνεδρίων και μέλος Οργανωτικών Επιτροπών 5 Διεθνών Συνεδρίων και 45 Πανελληνίων Επιστημονικών Συνεδρίων.

Είναι μέλος 15 Επιστημονικών Εταιρειών, σε πολλές από τις οποίες συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια. Είναι, επίσης, μέλος 22 Ιατροκοινωνικών, Πολιτιστικών και Φιλανθρωπικών Οργανώσεων, σε πολλές από τις οποίες συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια. Είναι μέλος Συμβουλευτικών Επιτροπών Διδακτορικών Διατριβών και Διπλωματικών Εργασιών, μέλος Επιτροπών της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Έχει τιμηθεί από 32 Φορείς, Εταιρείες και Συλλόγους για την επιστημονική και ιατροκοινωνική του προσφορά.